Η κατάσταση του οικοδομικού κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα

anergia-neonΣτη βόρεια Ελλάδα το πρόβλημα της ανεργίας έχει πραγματικά χτυπήσει κόκκινο και μία βόλτα στις πόλεις της, ακόμα και τις πιο πολυπληθείς, είναι αρκετή για να δώσει στον κόσμο να καταλάβει το γιατί. Οι οικοδομές έχουν πλέον σταματήσει να αναγείρονται και τα μεγάλα Δημοτικά ή Κρατικά έργα ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς της οικονομίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας γενικότερα, βρίσκεται όχι στον γύψο, αλλά στην Εντατική.

Πού οφείλεται όμως αυτό; Η απάντηση είναι πολύ απλή: στα μνημόνια και τις περικοπές και τα μέτρα που έφεραν καθώς και στην άσχημη κατάσταση των Τραπεζών και της Οικονομίας γενικότερα. Οι περικοπές που επιβάλει η αυστηρή λιτότητα των μνημονίων, έχει οδηγήσει στο πάγωμα όλων των μεγάλων έργων που έδιναν δουλειά σε χιλιάδες άτομα του κατασκευαστικού τομέα στην Μακεδονία. Ακόμη και το περιβόητο Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει παγώσει λόγω διαμαχών με τον Δήμο και προβλημάτων με την χρηματοδότηση.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι πολλοί και ιδιαίτερα υψηλοί φόροι οι οποίοι έχουν «χτυπήσει» όλα τα σπίτια. Αυτό κάνει τις επενδύσεις σε ακίνητα ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς όχι μόνο έχουν πολύ υψηλούς φόρους κάθε χρόνο, αλλά οι αντικειμενικές τους αξίες πέφτουν συνέχεια, ακόμη και αν το κράτος δεν το αναγνωρίζει. Ακόμη και νεόκτιστα σπίτια πλέον στην αγορά αξίζουν το μισό απ’ ότι θ’ άξιζαν υπό κανονικές συνθήκες. Τα εξοχικά πλέον έχουν γίνει άπιαστο όνειρο για πολλούς, ενώ ακόμη και αυτοί που έχουν, ψάχνουν τρόπο να τα «ξεφορτωθούν». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Χαλκιδική έχει γεμίσει από Ρώσσους.

Τέλος, οι Τράπεζες μας είναι σε κυριολεκτικά άθλια κατάσταση. Αυτό άλλωστε είναι προφανές και από το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμη στην υποστήριξη του διαβόητου ELA. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν μετρητά για να ρίξουν στην αγορά, οπότε δεν έχουν και λεφτά να δώσουν και για στεγαστικά δάνεια. Μπορεί κάποτε να παρακαλούσαν τον κόσμο να πάρει στεγαστικά, αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως. Εννοείται πως τα capital controls κάθε άλλο παρά βοήθησαν αυτή την άσχημη κατάσταση, καθώς το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξασφαλίσουν στις Τράπεζες το ελάχιστο μετρητό που χρειάζεται για να μην ξεμείνει τελείως η οικονομία μας από ρευστό και δίνουμε πιστωτική στα παιδάκια που θα λένε τα κάλαντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Όλη αυτή η απραξία στο τομέα της οικοδομής, έχει αφήσει χιλιάδες ανειδίκευτους εργάτες και τεχνίτες στην ανεργία, ενώ έχει οδηγήσει και πολλές εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου στο κλείσιμο, οδηγώντας όλους του υπαλλήλους τους στην ανεργία και δημιουργώντας ντόμινο και «κανόνια» στην αγορά, τα οποία έχουν καταστροφικές συνέπειες και σε κλάδους που δεν έχουν καμία σχέση με την Οικοδομή.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ακόμη και με τη νέα Κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα που ψηφίστηκε και το Τρίτο Μνημόνιο. Ο τομέας της οικοδομής ίσως να είναι και αυτός που χτυπήθηκε χειρότερα από την κρίση και ήταν από τους κυριότερους «μοχλούς» ανάπτυξης της Μακεδονίας, πράγμα που εξηγεί και τα πάρα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στις περιφέρειες της. Μπορεί η Κυβέρνηση να μην μπορεί να «αναστήσει» τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά μπορεί να πάρει κάποια μέτρα για να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανέργους και τις οικογένειες της. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και να μην αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται Περιφέρειες όπως η Θεσσαλία που έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά ανεργίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *