Η Μακεδονία πλήττεται από την ανεργία

makedonia-pallasΗ ανεργία είναι σίγουρα η χειρότερη συνέπεια της Κρίσης και των περίφημων μνημονίων που μας έφερε. Η αγοραστική δύναμη του κόσμου, δηλαδή το πόσα λεφτά μπορούν να ξοδέψουν κάθε μήνα για κατανάλωση και όχι για να πληρώσουν λογαριασμούς, έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να κλείνει η μία ιδιωτική επιχείρηση μετά την άλλη. Αυτό φυσικά φέρνει απολύσεις, αλλά και μειώνει τις πιθανές θέσεις εργασίας για όσους είναι ήδη άνεργοι και ψάχνουν για δουλειά. Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, βιώνει τώρα αυτή τη κατάσταση, η Μακεδονία όμως τη ζει εδώ και πολλά χρόνια, πριν καν να ξεκινήσει η Κρίση.

Τι είναι αυτό που κάνει τη Μακεδονία ξεχωριστή περίπτωση σε ό, τι έχει να κάνει με την ανεργία; Μα φυσικά ο γείτονας μας η Βουλγαρία, αλλά και οι πολιτικές των τελευταίων ετών. Είναι γνωστό σε όλους το γεγονός ότι τα κόστη διατήρησης και λειτουργίας μίας επιχείρησης, είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτά στην Ελλάδα. Η φορολογία τους για τις επιχειρήσεις δεν είναι ούτε η μισή! Αν λοιπόν είχες μία βιοτεχνία ή κάποια άλλη μικρή επιχείρηση και ήσουν δίπλα σε μία χώρα με απείρως χαμηλότερους φόρους από αυτούς που πληρώνεις τώρα, δεν θα πήγαινες εκεί; Αυτό σκέφτηκαν πάρα πολλοί Μακεδονίτες βιοτέχνες κι επαγγελματίες στα τέλη του 90.

Την απόφαση τους βέβαια την έκανε πιο εύκολη και η στάση της Κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο ήταν ανεκτική απέναντι σε αυτή τη «μετανάστευση» επιχειρήσεων (ελεύθερη αγορά υποτίθεται ότι έχουμε άλλωστε), αλλά την διευκόλυνε και την επιδοτούσε κιόλας! Έτσι, οι πινακίδες «Ενοικιάζεται» και «Πωλείται» που πλέον κυριαρχούν στην Αθήνα κι άλλες πόλεις, εδώ στη Μακεδονία άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους ήδη από τις εποχές «των παχιών αγελάδων».
Εννοείται φυσικά πως σχεδόν όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων που έφευγαν κατέληξε στον ΟΑΕΔ. Επίσης λογικό, μιας που στη Βουλγαρία θα βρίσκανε υπαλλήλους που θα τους ζητούσαν, τότε, περίπου το ¼ του βασικού μισθού ενός Έλληνα. Ακόμη και τώρα που ο βασικός έχει φθάσει περίπου τα 450 Ευρώ, οι Βούλγαροι εργάτες συμφέρουν πιο πολύ, καθώς ζητούν περίπου τα μισά. Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι στη Μακεδονία που ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας.Bέβαια για να λέμε όλη την αλήθεια πολλές εταιρίες ωφελήθηκαν από την κρίση και παρουσίασαν ανάπτυξη όπως πχ επιχειρήσεις που πουλάνε συστήματα ασφαλείας για το σπίτι όπως πόρτες και κάγκελα ασφαλείας,ρολά και γκαραζόπορτες,μια τέτοια επιχείρηση είναι και αυτή https://www.cancelletto.gr/ η οποία έχει έδρα στην Μακεδονία αλλά εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα. Αυτές οι εταιρίες αποτελούν την εξαίρεση στην κρίση αλλά δυστυχώς αυτό από μόνο του δεν βοηθάει στην καταπολέμηση της ανεργίας
Η ανεργία, όπως είναι φυσικό, χτύπησε χειρότερα όσους ήταν πάνω από τα 50. Ανθρώπους δηλαδή που για μια ζωή δούλευαν σε μια δουλειά και ξαφνικά, εν μία νυκτί, βρέθηκαν στον δρόμο. Η ηλικία τους είναι τέτοια που παρά τη μεγάλη εμπειρία τους, είναι πολύ δύσκολο να βρουν κάποια δουλειά, ειδικά τώρα που υπάρχουν τόσοι νέοι υποψήφιοι για τις θέσεις τους. Επιπλέον, κάθε μέρα και μήνας που μένουν χωρίς δουλειά, απομακρύνει και τις πιθανότητες να πάρουν κάποτε μια έστω και μειωμένη σύνταξη.

Jobless Greeks wait in line outside an unemployment bureau in Athens November 22, 2011. Greece's jobless rate hit a record high of 18.4 percent in August, with the number of unemployment rising to 907,953, about 48% up from 2010.     REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT)
Jobless Greeks wait in line outside an unemployment bureau in Athens November 22, 2011. Greece’s jobless rate hit a record high of 18.4 percent in August, with the number of unemployment rising to 907,953, about 48% up from 2010. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE – Tags: POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT)

Το κράτος φυσικά σχεδόν σφύριζε αδιάφορα μέχρι να ξεκινήσει η κρίση. Τα μέτρα που έπαιρνε ήταν σαν να βάζεις τσιρότα σε κάποιον που του έχει κοπεί το χέρι. Ακόμη και σήμερα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσφέρει πεντάμηνα προγράμματα και τα προγράμματα με τα περίφημα voucher, προσφέροντας σε μακροχρόνια ανέργους μερικούς μήνες απασχόλησης και σταθερού εισοδήματος, αν και οι πληρωμές κάθε άλλο παρά σταθερές και τακτικές είναι. Ακόμη όμως και με αυτά τα ημίμετρα, δεν γίνεται κάποια ειδική πρόβλεψη για τη Μακεδονία η οποία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Όπως και να έχει το πράγμα, ο ΟΑΕΔ είναι μάλλον ανίκανος να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, καθώς δε λειτουργεί σωστά. Δεν βρίσκει δουλειές στους ανέργους, απλά τους δίνει κάποια προσωρινή βοήθεια. Για τα επιδόματα του, τα οποία λόγω των εξωφρενικών τους κριτηρίων δεν τα παίρνει ούτε το 20% των εγγεγραμμένων στα μητρώα του, δεν αξίζει καν να γίνει λόγος.
Τι πρέπει να γίνει για την ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα λοιπόν; Το Κράτος πρέπει απλά να καταλάβει ότι η Μακεδονία είναι ειδική περίπτωση και να κάνει κάτι γι’ αυτό. Να κάνει ειδικά προγράμματα ή να λαμβάνει υπόψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης όταν ετοιμάζει σχέδια και δράσεις γι’ ανέργους. Να φροντίσει ώστε οι άνεργοι της Μακεδονίας, αλλά και όλης της Ελλάδας να έχουν τις ίδιες παροχές με αυτές που έχουν οι άνεργοι στην Αθήνα, αν όχι και περισσότερες!
Για να καταλάβετε τι εννοώ, η Κυβέρνηση διαφημίζει εδώ και καιρό τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυτό που αφήνει απ’ έξω όμως, είναι η φράση «στην Αθήνα». Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι συγκοινωνίες είναι ιδιωτικές. Στη Θεσσαλονίκη, μία από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, ο κρατικά επιχορηγούμενος αλλά ιδιωτικός ΟΑΣΘ, δεν μπήκε καν στον κόπο να παρέχει δωρεάν μετακίνηση των ανέργων τη περίοδο του Δημοψηφίσματος που ήταν κλειστές οι Τράπεζες και κανείς από τη Κυβέρνηση δεν έκανε ούτε και μία αναφορά σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά! Αυτό και μόνο δείχνει την αναλγησία των φορέων αλλά και την αδιαφορία του κράτους για τη κατάσταση στη Μακεδονία…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *